Kutatói utánpótlást elősegítő program

[HU] [EN]

Változat:2.4.0 (2019.04.12 11:25)

≪ Vissza

Rovarfehérjék takarmányozási célú hasznosítását megalapozó halélettani vizsgálatok

Mentor Dr. Jakabné Dr. Sándor Zsuzsanna
Telephely Szarvas
Szakterület állattenyésztés, halászat
Téma rövid bemutatása A rovarfehérjék haltakarmányba történő hasznosítása világszerte egyre nagyobb teret nyer köszönhető a rovarfélék utóbbi időben elért biztonságos előállításának és gazdaságos termelésének. A hazai haltakarmányipar, mely elsősorban az intenzív termelésben előállított halfajokat célozza meg, még mindig döntő mértékben a halliszt/halolaj alkalmazására alapozza termelését. Ennek ellenére időszerűek az édesvízi halfajok esetében is az alternatív fehérjeforrások takarmányba történő hasznosítását megalapozó kutatások.
Jelentkezők kiválasztásánál figyelembe vett szempontok Elvárás a jelentkező irányába, hogy élő állatokkal bánni tudjon, gondoskodással legyen irányukba. A másik szempont ugyanakkor, hogy a laboratóriumi méréseket és mintavételeket megfelelő precizitással legyen képes végezni.Tudományos életpályán az angol nyelvismeret alapfeltétel.
Fiatal kutató feladata A kutató feladata meghatározni egyes rovarfélékből készített liszt és olaj haltakarmányozás céljából történő alkalmazásának lehetőségeit és korlátait. A vizsgálatok kiterjednek elsősorban az emészthetőségi és hasznosítási kérdések tanulmányozására, melyek a rovarok beltartalmi tulajdonságainak függvényében eltérnek. A takarmányösszetétel az állatok tápcsatornájában található mikroorganizmusok összetételét is befolyásolja, ezért a mikrobiota jellemzése, összetételének meghatározása, illetve nyomon követése jelentősen segítheti a megfelelő fehérje összetételű takarmány kifejlesztését.
Javasolt doktori iskola Szent István Egyetem (SZIE) → Állattenyésztés-tudományi Doktori Iskola (ÁTDI)
Program Kutatói utánpótlást elősegítő program 7
Státusz aktív